Η ιστορία του χωριού μου Χατζή

Το Χατζή μέσα στο χρόνο

Ο Χατζής η το Χατζή είναι χωριό του νομού Μεσσηνίας και έδρα του δήμου Βουφράδος. Έχει πληθυσμό περίπου 750 κατοίκους. Απέχει 32 χλμ από την Καλαμάτα, 20 από την Πύλο και 17 από την Χώρα (Ανάκτορα Νέστορα). Στον δήμο Βουφράδας ευρίσκεται το Πολυλίμνιο στο ονομαστό φαράγγι με τις πολλές λίμνες και ο θολωτός τάφος του Θρασυμήδη, γιου του Νέστορα, που συμμετείχε στην εκστρατεία της Τροίας και ήταν ένας από τους στρατιώτες μέσα στον Δούρειο Ίππο. Στο χωριό ανήκει και ο οικισμός Ματαράγκα, στους πρόποδες του κατάφυτου βουνού Μαγκλαβάς.

Ετυμολογικά η λέξη “Χατζής” σημαίνει ιερός επισκέπτης, όνομα που ενστερνίζονται όσοι επισκέπτονται τον Πανάγιο Τάφο των Ιεροσολύμων. Έτσι μετά την επίσκεψη στους ιερούς τόπους προσθέτουν στο όνομά τους ως πρώτο συνθετικό το “χατζή” όπως, Χατζηθανάσης, Χατζηαναγνώστου, Χατζησωκράτης, Χατζηαντωνίου κλπ. Η λέξη προέρχεται από την Αραβική “χάτζι”. Σε εμάς λειτουργεί όχι μόνο του αλλά με σύνθεση. Αν λάβουμε υπόψη ότι το Χωριό Χατζή συνδέεται και με το ιστορικό όνομα “Βουφράδα” και εφόσον το όνομα “Χατζής” δεν το διεκδικεί κάποιο συγκεκριμένο ιστορικό πρόσωπο, θα ήταν ευχής έργο η λογική σύνθεση των δύο όρων σε Χατζηβουφράδα. Με τον όρο αυτό προσδιορίζεται κατά τρόπο αυθεντικό το τοπωνύμιο της συγκεκριμένης περιοχής.

Πηγή: WikiPedia


Χατζή Πυλίας με τον Εφημέριο π. Βασίλειο Αλεξανδρόπουλο.
«Ένα κομμάτι της πατρίδας μας και ολόκληρου του κόσμου είναι ο τόπος που καταγόμαστε, η ιδιαίτερή μας πατρίδα. Έτσι, όταν αγωνιζόμαστε για τον τόπο καταγωγής μας, αγωνιζόμαστε για την πατρίδα και ολόκληρο τον κόσμο».